Achterstand

Een aantal jaar geleden was ik in Zambia, en was ik vrij geschokt toen een volle zaal studenten te horen kreeg dat het HIV-virus door een condoom heen kan en dat je dus net zo goed geen condooms kan gebruiken.
Ondanks de ernst van de zaak relativeer je dit toch weer langzaam, het is Afrika, de meeste mensen daar konden niet eens hun eigen land aanwijzen op de kaart. Ze dachten dat ze blank zouden worden als ze naar Nederland zouden gaan, want wij blanken worden toch ook donkerder in Zambia? Het is bijna ontroerend.
Jaren later, allang terug in het oh zo beschaafde Nederland buurland van het nog véél nettere België, het nieuws op de radio:
Katholieken en homo's gaan niet samen. Volgens meneer de Belgische pastoor zijn homo's ziek en hebben ze een psychologische achterstand. En dan met de staart tussen de benen de politie bellen als er iets van gezegd wordt....

Helaas, het is weer bewezen, ook in de westerse beschaving kan de plank volledig worden mis geslagen. Deze keer niet ontroerend, eerder beschamend!
Ik vraag me serieus af wie er hier nu een psychologische achterstand heeft...


Reacties