Kerstdiner 2008

Zalmhaasjes in filodeeg

Bereidingstijd: 40 minuten
4 personen

Ingrediënten
4 zalmhaasjes (a 125 g)
1 pak fillobladerdeeg (diepvries, 225 g), ontdooid
5 eetlepels olijfolie extra vierge met citroenaroma (fles a 250 ml)
2 zakjes verse basilicum (a 15 g)
2 bosuitjes, fijngehakt
4 eetlepels Griekse yoghurt
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel mierikswortel (potje a 140 g)

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Wrijf de zalmhaasjes in met zout en peper en laat ze even liggen. Spreid 4 vellen fillodeeg uit, bestrijk ze dun met olijfolie en bedek ze met een 1/2 zakje basilicumblaadjes. Leg er weer een vel fillodeeg op en bestrijk ook deze dun met olie. Leg de zalm erop met de niet-grijze kant naar beneden. Hak de rest van het basilicum fijn en meng het met de bosui, een scheutje olijfolie en zout en peper. Verdeel dit over de zalm. Vouw het fillodeeg langs de zalmhaasjes naar boven en vouw het dicht tot pakketjes. Leg de pakketjes met de sluitkant naar beneden op de ingevette bakplaat. Bestrijk de pakketjes dun met olijfolie. Schuif de zalmpakketjes in het midden van de oven en bak ze in 20-25 min. goudbruin en gaar. Roer in een kom de yoghurt met mayonaise en mierikswortel tot een saus en voeg zout en peper toe. Schep de saus in 4 glaasjes, garneer met een basilicumblad.

Getipt door
AH.nl

Lekker met
saladebootjes en knoflookaardappeltjes

Mening
Het werken met filodeeg is erg leuk maar best lastig, vooral als je nog een paar andere dingen tegelijk staat klaar te maken! De saus is erg lekker bij de vis, al met al echt een feestelijk diner!

Reacties